Min receptsamling
Lammlägg
Lammlägg brukar serveras vid festliga tillfällen i Mellanöstern och det bjuder man gärna sina gäster på. Möra köttbitar som har puttrat i en läcker sås full med kryddor, lök och vitlök
Till två portioner behöver du:
• 2 st lammlägg
• 1 gula lökar
• 3 vitlöksklyftor
• 3 st lagerblad
• 10 st svartpepparkorn
• 2 kanelstänger
• 3 st köttbuljongtärningar
• 3 st torkade katrinplommon (om du gillar sötma, annars uteslut)
• 1 msk sju kryddor
• 1 msk paprika- eller chilipulver
• 1 tsk gurkmeja
• 1 tsk korianderpulver
• 1 tsk kardemumma
• Rapsolja till stekning
• Ca 1,5 liter hett vatten
Hetta upp olja i en stekpanna och bryn lammläggen tills de får en fin stekyta runtom.
Det skvätter rejält när man steker lammlägg, ha gärna ett stänkskydd nära till hands som skydd mot den heta oljan.
När köttet är brynt ställer du det åt sidan.
Skär löken i klyftor och stek dem tills de får lite färg.
Tillsätt vitlöksklyftorna och fräs lite till.
Lägg ned lammläggen i grytan och tillsätt sedan alla kryddor. Lägg i katrinplommonen.
Häll över hett vatten, det ska precis täcka köttet. Ha inte i för mycket vätska.
Koka upp grytan och låt puttra, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt/buljong om det behövs. Lägg ett lock på grytan och låt köttet koka långsamt tills det är helt mört, ca 2-3 timmar.

Vill du ha en stekyta, efter att köttet fått koka klart, kan du lägga lammläggen i en ugnsform och grilla snabbt i ugnen på 250°C i ca 5 min. Jag hoppar över steget med att grilla köttet och servera dem direkt.
Sås
Sila buljongen från stekgrytan och fyll lämplig mängd (2 port 2 dl) i en kastrull
Späd med grädde (2 port 1 dl) . Koka upp
Red av med maizena till lämplig tjocklek
Servera Lammläggen med kokt potatis, sås och sallad

Källa »