Min receptsamling
Tjälknöl
Metoden innebär att du lägger den frysta köttbiten direkt i ugnen, utan upptining, och låter köttet stå där i 8-10 timmar. Resultatet är ett kött som blir jämnt rosa, och fantastiskt mört.
Du smaksätter sedan köttet i en lag under ytterligare 3-4 timmar
• 1 Köttbit (här använde jag Rullen)
Saltlag
• 5 dl vatten
• 1,5 msk salt
• 0,5 msk socker
• 1 tsk svartpepparkorn, hela
• 1 lagerblad
• 1 tsk fänkålsfrön
• 1 klyfta vitlök, tunt skivad
Lägg det frysta köttet i en ugnssäker form. Sätt ugnen på 70°C och ställ in köttet.
Efter ett par timmar, när köttet tinat en aning, stick en köttermometer i köttet så att du har kontroll på innertemperaturen.

Hur många timmar köttet behöver i ugnen beror förstås på den frysta klumpens storlek. För en liten stek kan det räcka med fyra timmar i ugnen, en stor älgstek kan behöva 10–12 timmar innan den nått rätt innertemperatur.
När termometern visar 61 grader innertemperatur, stäng av ugnen och ta ut köttet.
Efter så många timmar i ugnen har köttet en hård, torr yta, som mjukas upp genom att köttet får ligga i saltlag några timmar innan servering.
Om köttet var dåligt rensat vid infrysningen, som t.ex denna rulle, så rensa bättre nu
Blanda saltlagen i en bunke
Lägg det fortfarande varma köttet i dubbla plastpåsar.
Fyll på lagen så att det täcker köttet och låt ligga i kylen minst 3–4 timmar.
Tag fram köttet och skär upp det i tunna skivor
Servera med potatisgratäng och grönsaker