Min receptsamling
Fläskytterfilé med rösti och sås
En lyxig helg- eller festmåltid med helstekt fläskkött i ugn, rösti (potatiskaka) och en enkel sås som utgår från stekskyn.
Till 4 portioner behöver du
• 800 g fläskytterfilé
• 0,5 dl olivolja
• 2 msk soja
• 1 msk balsamvinäger
• 1 msk flytande honung
• salt och peppar
• 2 st vitlöksklyftor
• smör eller margarin
• 3 dl grädde
• 1 msk maizena, mörk

Rösti
• 6 st stora potatisar, fasta
• 1 st gul lök
• 1 äggula
• 1msk grädde
• salt och peppar
• 0,5 dl riven ost
• smör eller margarin
• ev.½ morot

Sätt ugnen på 175°
Putsa fläskytterfilén (skär bort överflödigt fett och senor).
Blanda olivolja, soja, balsamvinäger och honung i en ugnsform, där köttet får plats. Tillsätt salt och peppar och pressa ner vitlöken.
Blanda marinaden och lägg ner köttet. Vänd runt det så att alla sidor täcks av marinaden. Låt stå ett par minuter.
Värm en stekpanna med smör eller margarin till hög värme. Bryn fläskytterfilén så att alla sidor får fin yta.
Lägg köttet i ugnsformen igen och stick in en stektermometer i den tjockaste delen.
Tillaga mitt i ugnen i 30-40 minuter, tills innertemperaturen är 70°.

Spara skyn från stekpannan i en kastrull, det blir grunden till såsen.
Skala potatisen och riv den grovt med ett rivjärn. Lägg potatisstrimlorna i en sil och skölj med kallt vatten så att stärkelsen försvinner.
Skala och hacka löken, häll ner den och potatisen i en skål. Krydda rejält med salt och peppar. Häll ner ost, ägg och grädde och blanda om.
Dela blandningen i 4 delar och forma till runda kakor, 1-2 centimeter tjocka.
Värm en stekpannan med smör till hög värme. Lägg i röstin och stek under lock i fem minuter.
Sänk värmen, ta av locket och stek i sju minuter till.
Vänd röstin och stek ytterligare tio minuter, tills potatisen är gyllenbrun på ytan och mjuk i mitten.
Tag ut fläskytterfilén ur ugnen och låt den vila under aluminiumfolie i ca tio minuter
Lyfta över potatiskakorna till en ugnsfast form och ställ denna in i ugnen (höj till 200°) medan fläskytterfilén vilar i sin folie

Sås
Häll ner grädden i kastrullen med stekskyn. Häll även ner vätskan som finns i ugnsformen. Låt såsen koka upp och sänk sedan värmen så att den småputtrar.
Smaka av såsen med salt och peppar, häll i maizena för att göra den tjockare.
Låt såsen småkoka i ungefär tio minuter. Sila den innan servering.

Källa »