Min receptsamling
Järpar på ren och älgfärs
Järpar är en typ av färsbiffar gjorda på köttfärs, mina järpar gör jag av viltfärs och det ger en mycket bättre smak.

Grunderna för biffar, järpar och bullar på viltfärs:
• Tina fryst färs snabbt i en påse under rinnande vatten, så behåller den smak och konsistens bättre.
• Salta färsen i förväg, för smaken och för att binda vatten.
• Bättra gärna på saftigheten och sötman med stekt/rostad/bakad lök.
• Låt färsen vila en timme innan du formar biffar, järpar, bullar.
• Stek i en blandning av olja och smör.
Till 4 portioner behöver du:
• 1 gul lök (Skala och finhacka löken. Stek löken och låt den kallna)
• 500 g renfärs alt. älgfärs
• 2 msk hackad färsk salvia (= 2 krm torkad)
• 1 dl vispgrädde
• 1 tsk salt
• 3 krm svartpeppar
• olja/smör för stekning
Blanda färs, lök, salt, salvia, grädde och peppar och låt vila minst en timme
Sätt ugnen på 150°C.
Dela upp färsen i 8 delar (för 4 port).
Forma varje del till en till en avlång “järpe”. (Gärna runt ett grillspett)


Stek/grilla spetten runt om i omgångar, ca 2 minuter, i en het, lättoljad stek-/grillpanna.
Lägg över dem i en ugnsfast form och tillaga i ugnen ca 10 minuter. (55-60 °C)