Min receptsamling
Kalops
Den här klassiska kalopsen med mört kött och spänstiga morötter fyller dig med välbehag.
Kalops av älg (ren) blir bara godare om man kokar den dagen innan man ska äta den. Det är en rätt som kan göras storkok av och frysas in.
Till 4 Portioner behöver du:
• 1 kg älgkött
• 2 st små gula lökar
• 200 g morötter
• 5 dl grädde
• 5 dl vatten
• 2 msk konc viltfond
• 2 st lagerblad
• 4-5 st krossade enbär
• 10 st kryddpepparkorn
• 1 tsk salt
• 0,5 tsk vitpeppar
• 0,5 tsk svartpeppar
• 2 msk vetemjöl
• smör till stekning
• 0.5 msk mörk soja
Putsa köttet och skär det i 3×3 cm stora bitar.
Skiva morötterna, skala och skär lökarna i stora bitar.
Bryn köttet gyllenbrunt i smöret i omgångar lite åt gången, salta och peppra.
Lyfta över köttet till en gryta och vispa ur pannan med vatten efter varje gång så att alla smaker blir med i grytan.
Fräs även löken och morötterna några minuter, lyfta över till grytan och vispa ur pannan med vatten.
Tillsätt viltfond, lagerblad, enbär och kryddpeppar
Strö över mjölet och blanda väl
Tillsätt grädde och vatten så att det täcker köttet och grönsakerna.
Koka upp och låt allt koka minst 1 timme. Gärna 2 timmar.
Smaka av med salt, vit- och svart-peppar.
Färga såsen med soya (colorit) och red av med maizena om det behövs innan servering.