Min receptsamling
Porterstek
Så enkel att göra och så god. Såsen är svart som synden och smaken härligt kraftig. Köttet kan vara av älg eller nöt. Innanlår, rostbiff eller fransyska.
Till 4 portioner behöver du:
• 1 kg benfri fransyska eller innanlår av älg (eller nöt)
• 0,75 dl outspädd svartvinbärssaft
• 33 cl stark porter
• 1 dl äkta soja
• 1 tsk torkad timjan
• 10 st enbär
• 10 st svartpepparkorn
• 2-3 msk viltfond
• 1 st stor, skalad och klyftad gul lök
• 2 st pressade vitlöksklyftor

Till såsen behöver du:
• 3 dl grädde
• Redning
• Kokspadet
Häll alla ingredienser i en stor stekgryta
Låt det koka upp och lägg i köttet.
Låt det sjuda under lock på svag värme i cirka 30 minuter. Vänd köttbiten några gånger under tiden.
Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och låt det sjuda ytterligare ca 25 minuter eller tills att termometern visar 75° C.
Tag grytan från värmen och låt steken ligga i spadet i cirka 20 minuter.
Tag upp steken och håll den varm genom att rulla in den i aluminiumsfolie
Sila spadet och häll det i en kastrull, tillsätt 3 dl grädde och låt det sjuda i cirka 5 minuter.
Tillsätt sedan redning så såsen tjocknarl
Skär köttet i tunna skivor.
Servera med hasselbackspotatis, och svartvinbärsgelé, grönsaker och eventuellt lite saltgurka till

Källa »