TiramisúTiramisu! En fantastiskt god dessert som är lätt att förbereda innan gästerna kommer! Recept på en efterrätt som är enkel att göra till många och väldigt festlig
Till 4 portioner behöver du
• 1,5 dl starkt kaffe (helst Espresso)
• 250 g Mascarpone
• 150g Savoiardikex (ca 20st)
• 3st extra stora ägg (eller 4st mindre)
• 100g socker
• 1,5-2 msk kakaopulver
• 1-2 msk Mandelikör (Amaretto, Disaronno)
• 1,5 dl starkt kaffe (helst Espresso)
• 250 g Mascarpone
• 150g Savoiardikex (ca 20st)
• 3st extra stora ägg (eller 4st mindre)
• 100g socker
• 1,5-2 msk kakaopulver
• 1-2 msk Mandelikör (Amaretto, Disaronno)
Förbered kaffet och låt det kallna på ett fat eller en tallrik.
Knäck äggen och dela upp gulorna och vitorna i två olika skålar (låt gärna äggvitorna stå framme några timmar så blir du av med fukt vilket ger en mer lättvispad äggvita). Var försiktig så att du inte får någon äggula med äggvitorna eftersom det då blir omöjligt att vispa äggvitorna till det fluffiga skum som är så viktigt för en riktigt luftig tiramisù.
Blanda hälften av sockret med äggulorna och vispa ihop.
Häll därefter ner mascarponen och vispa försiktigt någon minut för att få en fin luftig mascarponekräm.
Blada i Mandellikör (eller konjak).
Börja vispa äggvitorna försiktigt (OBS! Rengör vispen först) tills de börjar skumma sig. Häll ner resterande socker medan du vispar och fortsätt ytterligare några minuter tills du har ett luftigt fint skum av äggvita. Tänk på att inte vispa äggvitorna för kompakt.
Vänd ner äggvitorna i mascarponekrämen och blanda försiktigt.
Doppa savoiardikexens osockrade sida i det nu kalla kaffet på fatet. Var noga med att doppa kexen lite snabbt (ca:2sek) så att de inte suger åt sig för mycket kaffe och blir svampiga.
Välj en form som är ca 20 x 30 cm och som har en kant på minst 5 cm.
Doppa kexen ett i taget och lägg det första lagret av savoiardikex i formen
Doppa kexen ett i taget och lägg det första lagret av savoiardikex i formen