Crème brûléeCrème brûlée är en len och fin vaniljkräm med knäcktäcke. Ett klassiskt recept som serveras på många restauranger som faktiskt är enkelt att göra själv.
Till 6 portioner behöver du:
• 6 st äggulor
• 1 vaniljstång
• 4 dl grädde
• 1 dl mjölk
• 1 dl socker
• 0,5 - 1 dl råsocker att strö över
• 6 st äggulor
• 1 vaniljstång
• 4 dl grädde
• 1 dl mjölk
• 1 dl socker
• 0,5 - 1 dl råsocker att strö över
Lägg äggulorna i en vispskål och låt stå så länge.
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked.
Lägg vaniljstången och fröna i en kastrull.
Lägg vaniljstången och fröna i en kastrull.
Häll på vispgrädde, mjölk och strösocker. Rör om och låt koka upp.
Sänk värmen och låt sjuda ca 2-3 minuter under omrörning.
Lyft sedan ur vaniljstången och släng den.
Sänk värmen och låt sjuda ca 2-3 minuter under omrörning.
Lyft sedan ur vaniljstången och släng den.
Vispa äggulorna lätt med en handvisp.
Vispa ner de vispade äggulorna i den varma gräddblandningen.
OBS! Vispa bara ner lite i taget och under ständig omrörning.
OBS! Vispa bara ner lite i taget och under ständig omrörning.
Fördela blandningen i portionsformarna.
Ställ portionsformarna i en ugnsform eller långpanna där alla portionsformar får plats
Häll sedan försiktigt i varmt vatten (går bra med varmt vatten från kranen) i ugnsformen, men var försiktig så det inte kommer vatten i crème brûléen.
Häll i så mycket vatten att det når upp ca 2 cm på portionsformarna.
Häll sedan försiktigt i varmt vatten (går bra med varmt vatten från kranen) i ugnsformen, men var försiktig så det inte kommer vatten i crème brûléen.
Häll i så mycket vatten att det når upp ca 2 cm på portionsformarna.
Grädda i mitten av ugnen i 150°C till smeten stannat (d.v.s. stelnat).
Det tar någonstans mellan 40-60 minuter beroende av portionsformarnas storlek
För att se att smeten stannat så öppna ugnsluckan och skaka lite lätt på portionsformen, då ska det dallra lite men det ska vara fast, ingen vätska som sipprar ut.
Det tar någonstans mellan 40-60 minuter beroende av portionsformarnas storlek
För att se att smeten stannat så öppna ugnsluckan och skaka lite lätt på portionsformen, då ska det dallra lite men det ska vara fast, ingen vätska som sipprar ut.
Ta ut formarna och låt svalna, var försiktig så du inte bränner dig på det varma vattnet.
När formarna svalnat, ställ dom i kylskåp.
Att förbereda hit dagen före servering är idealiskt
När formarna svalnat, ställ dom i kylskåp.
Att förbereda hit dagen före servering är idealiskt
Före servering strör du ett tunt lager råsocker (eller strösocker) i varje form
Före servering strö ett tunt lager råsocker eller strösocker i varje form. OBS! Lagret ska vara tunt, så var försiktig.
Bränn av sockret med gasbrännare genom att hålla brännaren ca 10 cm och svepa lågan över ytan tills sockret fått fin gyllene färg.
Med råsocker går det ganska fort, med strösocker tar det lite längre tid (men det rör sig om sekunder). Det är väldigt enkelt att lyckas med detta med gasbrännare även första gången man gör det. Det är bara att bränna på tills man fått en gyllene färg helt enkelt.
Bränn av sockret med gasbrännare genom att hålla brännaren ca 10 cm och svepa lågan över ytan tills sockret fått fin gyllene färg.
Med råsocker går det ganska fort, med strösocker tar det lite längre tid (men det rör sig om sekunder). Det är väldigt enkelt att lyckas med detta med gasbrännare även första gången man gör det. Det är bara att bränna på tills man fått en gyllene färg helt enkelt.