Min morfars mor
 Maria Nilsdotter
Född:
1833-12-04  i Gräsmarksgården i Gräsmarken, Värmlands län
Död:
1913-12-13  i Maland, Skön i Västernorrlands län

Maria Nilsdotter föddes i Gräsmarksgården på nordvästra sidan av Grässjön av föräldrarna Nils Persson och Malin Andersdotter. När hon blivit tre år fick Maria en syster som kom att heta Ingeborg och familjen flyttade därefter till Grinnemo Utskog där paret blev nybyggare.
1841 då Maria fått en till syster så var det dags att flytta ut från nybygget. Dom begav sig tillbaks till Gräsmarksgården. I maj1842 fick Maria ytterligare en syster och familjen flyttade igen, först till Rintetorp och sedan därifrån till Smestorpet i Långnäs.
Maria hade då hunnit bli fjorton år 1847 och då var det dags för en syster till när Stina kom till världen.
Åtta år senare var det dags för både 22-åriga Maria och 19-åriga Ingeborg att lämna hemmet och familjen.Maria hamnar som piga hos åbon Nils Olsson i Hedås men lämnar den bygden redan efter ett år och beger sig till bonden Jan Nilsson i Forsnäs och ett nytt jobb.
1857 kom hon till Bonden Jöns Nilsson i Långnäs och tjänade piga där under en tid innan hon 1859 flyttade till Magnus Jansson i Tomtorp i Granbäck. Där blir hon inte kvar länge innan hon flyttar hem till föräldrarna i Smedstorpet en kort stund, för att sedan flytta till Holmby Utskog för att jobba hos torparen Daniel Tomasson. Dit hade också samma år kommit en dräng vid namn Magnus Eriksson

Gemensam text:
Magnus och Maria gifte sig och paret och flyttade till Ulfsby Utskog där dom år 1860 flyttade in i fältjägarbostaden som blivit tom efter att förre soldaten. Magnus fick detta år en utbildning till Fältjägare och lade till soldatnamnet Berg bakom Eriksson. Ett år senare flyttade paret till Granbäck Kullen och nu benämndes Magnus som Torpare och dessutom avskedad Fältjägare.
Här blev man nu kvar i flera år och 1863 fick paret sin första dotter och tre år senare nästa.

Efter ytterligare tre år flyttade familjen från fältjägartorpet tillbaka till torpet Håla i Holmby Utskog och här fick man ytterligare en flicka. Här blev familjen kvar på torpet i fyra år innan man 1873 flyttade ut från Värmland och begav sig till Westra Hedjsjö i Ramsjö socken i Gävlebogs län. Här fick paret sitt första gossebarn 1875.

Två år senare lämnade familjen Gävleborg och flyttade till Västernorrland, och till Westland i Skön. Där fick paret ytterligare en flicka Amalia 1878. Sex år senare 1884 lämnade den äldsta dottern Maria familjen och flyttade till Selånger. Övriga familjen var i husförhörslängden skriven på Sunds Ångsåg det året, och tre år senare 1887 flyttade näst äldsta dottern också hemifrån.
Efter åtta år på Sund flyttade familjen till Härsta och sedan blev det nästa dotters tur att flytta och hon gav sig iväg till Torp 1896

Nu hade Maria förutom sin man endast sonen och den yngsta dottern kvar i hemmet, tills Magnus dog den 22 jan 1897 av Kräfta på Sundsvalls lasarett vid en ålder av 59 år


Maria och barnen flyttade samma år till Maland. Otto gifte sig 1899 och flyttade till Byn. Slutligen flyttade Amalia till Sund 1901 och Maria blev kvar i Maland fram tills hon dog i Kräfta 13 dec 1913 då hon blivit 80 år gammal