Min farmors far
 Larsols Anders Andersson
Född:
1833-04-17   i Garsås Mora församling i Kopparbergs län
Död:
1905-01-09  i Garsås Mora församling i Kopparbergs län

Anders föddes i Garsås av föräldrarna Larsols Anders Andersson och Pell Karin Larsdotter. Han var Anders och Karins andra barn och hade redan en syster Anna som var fyra år. På gården bodde också hans farmor Bugo Anna Olsdotter som var änka sedan tio år tillbaka.
Anders fick under den kommande femtonårsperioden en bror Lars som endast överlevde nio år, samt tre systrar Karin, Kerstin och Margit. Den 29 aug 1852 dog hans farmor Anna 76 år gammal. Hans storasyster Anna gifte sig två år senare i dec 1854 och flyttade till byn Bergkarlås.

Fem år senare då Anders blivit tjugosju år var det hans tur lämna föräldrahemmet. Den 15 april 1860 gifte Anders sig med Pell Karin Larsdotter och paret bosatte sig på den gården. Där bodde också Pell Karins äldre syster Anna och hennes man Täpp Erik Larsson, samt systrarnas mor Margita. Hon dog i ”Lungsot” den 23 september samma år
Gården delades då upp mellan Pellsystrarnas ingifta makar så att det blev Nr 46 Täpp och Nr 46½ Larsols. (Hfl 1863 -1872 A1:16D bild 18)

Gemensam text:
I Larsolsdelen fick paret Anders och Karin det första gemensamma barnet 1861. Dom fick då en flicka som döptes till Karin och som sedan dog vid elva månaders ålder i en bröstsjukdom. Ett år senare fick paret en till flicka som också döptes till Karin.
Under de kommande åren 1867 till 1872 fick paret tre söner som alla döptes till Anders och ingen av dom fick leva vidare . Den första levde i knappt ett och ett halvt år innan han dog av en bröstsjukdom, den andra levde sex månader innan han dog av Kramp. Den tredje klarade sig i tjugofem år innan han dog av Tarmvred.
Det sjätte barnet föddes 1874 och hon kom att få heta Margit. Två år senare så var det en Lars som kom till världen, och det åttonde och sista barnet var en pojke som endast fick leva i tio månader innan han dog av en bröstsjukdom .
Under de kommande elva åren bestod familjen av föräldrarna och de tre kvarvarande barnen Karin, Margit och Lars. 1892 gifte sig äldsta dottern Karin med Johan Svensson som kommit till byn från Fjälkestad i Kristianstads län och gården delades då upp i två halvor.
1899 delades den ena halvan upp igen mellan dottern Karin (med Johan) och sonen Lars som gift sig med Bränd Karin Andersdotter (Hfl 1893 -1899 A1:19da Bild 21)

Anders, Karin och Margit fanns fortfarande kvar i den del av Pellgården som genom ingiftet blivit Larsols, men Margit gifte sig i december 1900 med Käldris Anders Bäckman och flyttade dit

Den 9 jan 1905 avled 72-åringen Anders Andersson av Lunginflammation.