Min farmors mor
 Pell Karin Larsdotter
Född:
1839-03-10  i Garsås Mora församling i Kopparbergs län
Död:
1924-04-23  i Garsås Mora församling i Kopparbergs län

Karin föddes som det andra barnet i familjen. I hushållet fanns då föräldrarna Pell Lars Larsson och Snis Margita Larsdotter samt den fyraåriga systern Anna. Karin fick inte bekanta sig med sin far eftersom pappa Lars dog sju dagar efter hennes födsel. Mamma Margita blev nu ensam med barnen men fick hjälp av sin far Snis Lars Andersson och sin bror Snis Anders Larsson.
Två år senare 1841 gifte systrarnas mor om sig med Pell/Nygårds Erik Ersson som flyttade hit. Systrarna fick då en styvpappa i familjen.
Två halvsyskon till systrarna föddes. Först Erik 1846 som avled efter ett och ett halvt år och sedan Kerstin som avled efter två år
Tre år senare 1854 gifte sig Karins storasyster Anna med Täpp Eric Larson. Han flyttade också in i gården. Samma år avled systrarnas styvfar Pell/Nygårds Erik och deras mor blev åter igen änka . Täpp Eric Larson och Anna blev nu husbondfolket på gården och dom fick sitt förstfödda barn Lars

Karin gifte sig den 15 april 1860 med Larsols Anders Andersson och paret bosatte sig här på gården. Karins och Anna mor Margita Larsdotter avled i ”Lungsot" i september samma år. Gården delades upp mellan Pellsystrarnas ingifta makar så att det blev Nr 46 Täpp och Nr 46½ Larsols.

Gemensam text:
I Larsolsdelen fick paret Anders och Karin det första gemensamma barnet 1861. Dom fick då en flicka som döptes till Karin och som sedan dog vid elva månaders ålder i en bröstsjukdom. Ett år senare fick paret en till flicka som också döptes till Karin.
Under de kommande åren 1867 till 1872 fick paret tre söner som alla döptes till Anders och ingen av dom fick leva vidare . Den första levde i knappt ett och ett halvt år innan han dog av en bröstsjukdom, den andra levde sex månader innan han dog av Kramp. Den tredje klarade sig i tjugofem år innan han dog av Tarmvred.
Det sjätte barnet föddes 1874 och hon kom att få heta Margit. Två år senare så var det en Lars som kom till världen, och det åttonde och sista barnet var en pojke som endast fick leva i tio månader innan han dog av en bröstsjukdom .
Under de kommande elva åren bestod familjen av föräldrarna och de tre kvarvarande barnen Karin, Margit och Lars. 1892 gifte sig äldsta dottern Karin med Johan Svensson som kommit till byn från Fjälkestad i Kristianstads län och gården delades då upp i två halvor.
1899 delades den ena halvan upp igen mellan dottern Karin (med Johan) och sonen Lars som gift sig med Bränd Karin Andersdotter (Hfl 1893 -1899 A1:19da Bild 21)

Anders, Karin och Margit fanns fortfarande kvar i den del av Pellgården som genom ingiftet blivit Larsols, men Margit gifte sig i december 1900 med Käldris Anders Bäckman och flyttade dit
Den 9 jan 1905 avled 72-åringen Anders Andersson av Lunginflammation.


Den siste av Pell Lars Larsons barn Karin, bodde kvar i gården som genom delning blivit Täpp och Larsols fram tills hon dog den 24 apr 1924 i en ålder av 85 år